BALBAY'IN SORU ÖNERGELERİNE RET

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın 3 soru önergesini iade etti.

Google Haberlere Abone ol
BALBAY'IN SORU ÖNERGELERİNE RET

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın 3 soru önergesini iade etti. Çiçek, milletvekillerinin milletvekilliği görevine başlayabilmeleri için andiçmelerinin gerektiğini belirterek, "Göreve başlama şartını yerine getiremeyen bir milletvekili yasama ve denetim faaliyetlerinde bulunamayacağından yazılı soru önergeleriniz işleme alınamayarak ekte iade edilmiştir" dedi.

Anayasanın 81. maddesini hatırlattı

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, soru ve Meclis araştırma önergeleri konusunda CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'a gönderdiği yazıda, Anayasa'nın 81. maddesinin birinci cümlesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, göreve başlarken aşağıdaki şekilde andiçerler" hükmünü amir olduğunu belirtti.


Meclis Başkanı, TBMM İçtüzüğünün "ilk toplantı ve and içme" başlıklı 3. maddesinin üçüncü fıkrasında ant içmenin şeklinin düzenlenerek, "Andiçme, her milletvekilinin, Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle okuması suretiyle olur" denildiğini ifade etti.


Meclis Başkanı, mezkur hükümler uyarınca, milletvekillerinin milletvekilliği görevine başlayabilmeleri için andiçmeleri gerektiğinin altını çizerek, "Andiçme, milletvekilinin görevine başlamasının bir ön şartı olduğundan; kanun teklif etme, soru önergesi verme, Meclis araştırması açılmasını isteme gibi yasama ve denetim faaliyetlerinde bulunacak bir milletvekilinin öncelikle Anayasa'nın 81. maddesine göre andiçmesi gerekmektedir" dedi.


Göreve başlama şartını yerine getiremeyen bir milletvekilinin yasama ve denetim faaliyetlerinde bulunamayacağını belirten Çiçek, "Yazılı soru önergeleriniz işleme alınmayarak ekte iade edilmiştir. İlgi (b)'de yer alan Meclis araştırması önergeleri ise yeterli sayıda milletvekili tarafından imzalanmış olduğundan imzanız dâhil edilmeksizin işleme alınacaktır" dedi.

İADE EDİLEN SORU ÖNERGELERİ ÖZGÜR ÖZEL SORDU

İade edilen soru önergelerini CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı'na Özgür Özel imzasıyla sundu. Özel, geçen hafta Mustafa Balbay ile yaptığı görüşmede, bundan sonraki süreçte Balbay tarafından verilen soru önergelerinin reddedilme ihtimaline karşılık kendisinin bu soru önergelerini vermesi ve takip etmesi yönünde ortak bir karar çıktığını söyledi.


ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin