Bahama belgelerine Türkiye'den Cumhuriyet gazetesi ulaştı!

Vergi kaçakçılığı yapan isimleri ortaya koyan belgeler, dünya çapında 32 medya kuruluşunda eş zamanlı yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
Bahama belgelerine Türkiye'den Cumhuriyet gazetesi ulaştı!

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Vergiden kaçanların gözde ülkesi Bahama'da off-shore hesabı bulunanlar arasında şaşırtıcı isimler var. Bu isimlerden bazıları Amber Rudd, Hasan Kemal Yardımcı, Cem Kınay, Neelie Kroes. Yardımcılar Holding’in ortaklarından Hasan Kemal Yardımcı, Bilâl Erdoğan’ın gemilerinin yapıldığı tersanenin sahibi olarak biliniyor.



Süddeutsche Zeitung aracılığıyla elde edilen Bahamalar belgeleri, Uluslararası Gazetecilik Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı. Çok sayıda gazeteci belgeler üzerinde yaklaşık üç ay çalıştı. Onlarca gazetecinin bu ortak çalışması, Cumhuriyet, Süddeutsche Zeitung, BBC, Le Monde, The Guardian, NDR, L'Espresso, CBC, El Confidencial’ın da aralarında bulunduğu 32 medya kuruluşunda eş zamanlı olarak yayımlandı.



Türklere ait 10 şirket var



Cumhuriyet’ten Pelin Ünker’in haberine göre, Panama belgelerinin ardından,  dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarının ortaya çıktığı Bahamalar belgelerinde de Türkiye’den isimler yer alıyor. Bahama belgelerinde Türkiye ile ilişkili 10 off-shore şirketi bulunuyor. 



Panama'da şirket kuran Türklerden biri Türkiye Futbol Federasyonu Başkan VekiliServet Yardımcı’nın ağabeyi, eski AKP milletvekili Hasan Kemal Yardımcı. Bilal Erdoğan'a ait gemiler Yardımcılar Holding'in tersanelerinde yapılmıştı.  



Bir diğer dikkat çekici isim ise rüşvet vermek suçundan interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Cem Kınay.



Avrupa çok şaşıracak



Avrupa'dan vergi cennetini tercih eden en dikkat çekici isim ise vergi kaçakçılığıyla mücadelesinden dolayı ödüllendirilen Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Neelie Kroes. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd da iki off-shore şirketi ile ilişkili görünüyor.



Politikacılar yine ön planda



Bahamalar belgeleri, Amerika, Afrika, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’dan daha önceden görev yapmış ya da halen görevi süren çok sayıda politikacının gizi bağlantılarını gözler önüne seriyor. 



Kanada Maliye Bakanı William Francis ‘Bill’ Morneau, Kolombiya eski Enerji ve Maden Bakanı Carlos Caballero Argáez, Bahamalar eski Başbakan Yardımcısı Theodore Brent Symonette, Katar eski Başbakanı Şeyh Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Liechtenstein eski Başbakanı Dr. Walter Kieber, Nijerya PrensiAdetokunbo Sijuwade gibi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin