AY YAPIM: 'FATMAGÜL'E YARGISIZ İNFAZ YAPILIYOR

'Fatmagül'ün Suçu Ne' dizisinin yapımcısı Ay Yapım sonunda suskunluğunu bozdu ve dizideki tecavüz sahnesi üzerinden yapılan yorum ve haberlere yanıt verdi...

Google Haberlere Abone ol
AY YAPIM: 'FATMAGÜL'E YARGISIZ İNFAZ YAPILIYOR

 


 


Ay Yapım tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: 


Sayın Basın Mensubu,


Yapımını üstlendiğimiz, Vedat Türkali'nin aynı adlı sinema filmi senaryosundan televizyona dizi olarak Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu'nun uyarladığı 'Fatmagül'ün Suçu Ne' adlı yapım, yayına hazırlanma aşamasından itibaren, bazı basın mecralarında sadece tecavüzle ilişkilendirilmek istenmiştir. Dizi çekim aşamasındayken 'Fatmagül'ün Suçu Ne' adlı yıllar önce çekilen filmden görüntüler bizim isteğimiz ve bilgimiz dışında, gazete ve internet sayfalarında yer almıştır. Çekimler sırasında da, dizinin bütünü göz ardı edilerek sadece bu sahne ile ilgili görüşler yorumlar detaylar alınmak istenmiştir.


Ay Yapım olarak başta oyuncularımıza ve esere, yaptığımız işe saygımız gereği, bu konu tarafımızdan hassasiyetle ele alınmış, söz konusu sahnenin çekim yeri, çekim günü gizli tutulmuş, herhangi bir fotoğraf makinesi veya kamera sete alınmamıştır. Çekim sırasında da, set kameraları dışında herhangi bir kameranın bulunmaması sağlanmıştır.


Ayrıca, dizi yayına hazırlandığı sırada sırf dizinin magazinleşmemesi adına, tanıtımlarda kesinlikle tecavüz sahnesi ve fotoğrafları kullanılmamış, dizi yayınlandıktan sonra hiçbir şekilde basına bu görüntüler tarafımızdan verilmemiştir.


Dizinin ertesi günü, çeşitli internet sitelerinde ve gazetelerde yer alan fotoğraflar ve görüntüler tamamen dizinin yayını sırasında televizyondan elde edilmiş görüntülerdir ve bu şekilde yayınlanmalarının Ay Yapım'la hiçbir ilgisi yoktur...


Yaptığımız işe gösterdiğimiz özen ve hassasiyete rağmen, son zamanlarda bizi çok üzen durumlarla karşı karşıya kaldık. Ve bu tür polemiklere girmemeyi tercih ettiğimiz halde, dizimize yöneltilen yargısız infaz boyutuna ulaşan haksız ve saygısız eleştirilere cevap vermeyi gerekli gördük. Bu tür yayınlar, aynı zamanda dizide oynayan sanatçı arkadaşlarımızı da zor durumda bırakan yorumlara neden olduğu için bu açıklama gerekli hale gelmiştir. 'Fatmagül'ün Suçu Ne' adlı dizimiz, hiçbir şekilde tecavüzü ''destekleyen'', ''sıradanlaştıran'' bir yapıda olmadığı gibi, tam tersine, bu tür bir toplumsal olayın, insanların hayatını nasıl karattığını anlatan ve Fatmagül'ün kimliğinde hayata tutunmanın yollarını gösteren ve kınayan bir yapıya sahiptir.


Özellikle geçenlerde ''Hadi artık bu diziyi kaldırın. Ne bekliyorsunuz?'' sloganı ile yazılan bir yazı ve yine bugünkü aynı içerikteki yazıyı hayretle okuduk. Diziyi ve tanıtımları hiç izlemeden yapılmış ve tamamı yanlış yorumlara dayanan bu sorumsuzluğa saşırmamak mümkün değildir. Net ve açık olarak bir kez daha söylüyoruz ki, dizinin ilk bölümü dahil olmak üzere, öncesinde ve sonrasında hiçbir şekilde tecavüz sahnesi tanıtımlarda kullanılmamıştır. Bu gerçeğe rağmen, hala ''dizinin tanıtımları tecavüz sahnesi üzerinden yapılıyor'' demek, amaçlı ve kasıtlıdır. 'Fatmagül'ün Suçu Ne' adlı dizinin birinci bölümünün sonundaki tecavüz sahnesini unutturmama çabalarının Ay Yapım'la ve dizimizle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.


Bu davranışlar gündeme oturan ve raitingleri yüksek olan bir dizi üzerinden dikkat çekme yarışıdır. Aynen yukarıda belirttiğimiz yazıların da amacının bu olduğu gibi, geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında yayınlanan parodide de tecavüzün eğlence malzemesi haline getirilmesinde olduğu gibi.


Ay Yapım'ın yaptığı diziyi tarafsız seyreden herkes bu dizinin tecavüzü sıradanlaştırmadığını, tam tersine böylesine bir olayın kaç kişinin hayatını kararttığını görmektedir. Bizim dışımızda gelişen yorumların, Fatmagül'ü kullanarak atılan manşetlerin dizide anlatılmak istenenlerle bir ilgisi yoktur. Ama biliyoruz ki bu duyurumuz da ne yazık ki belirttiğimiz nedenlerle Fatmagül'lü gündemi sürdürmek için bir bahane olacaktır. Ancak biz hiçbir şekilde polemiğe girmeyecek ve yayıncılığımızın bilincinde olarak işimizi yapmaya devam edeceğiz. Dizimiz üzerinden yapılan bu haksız, yanlış ve kasıtlı yayınları diziye emeği geçen herkes adına kınıyoruz..


Saygılarımızla


Ay Yapım

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin