Aralarında gazetecilerin de bulunduğu ünlü isimler Nazan Öncel'i anlattı

14 Kadın Nazan Öncel'in doğumgününde mektuplar yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Aralarında gazetecilerin de bulunduğu ünlü isimler Nazan Öncel'i anlattı

Usta sanatçı Nazan Öncel'in doğum gününde ünlü isimler onu anlattı.



Nazan Öncel, Doğumgününü garajistanbul sahnesinde vereceği konserle kutlayacak. Usta isme, Aylin Aslım'dan Ece Temelkuran'a, Ceyl'an Ertem'den Gonca Vuslateri'ne onunla 'büyüyen', Nazan Öncel'in dizelerinden ilham ve cesaret alan 14 kadın bir araya gelip ona mektuplar yazdı. 'Sokak Kızları'ndan Nazan Öncel'e doğumgünü hediyesi' başlığı ile yazılan mektuplardan bazıları şöyle:



BİLGELİĞİ TÜY GİBİ HAFİF TAŞIYABİLEN KAÇ KADIN VAR!



Ece Temelkuran: "Hayat bazıları için çıldırtıcı. Bu ülke, zaten. Ve siz Nazan Öncel hanımefendi, bu çıldırma içinde bize nasıl delirmemiz gerektiğini gösteriyorsunuz; zarafetle ve rengarenk. Ve kendimizi nasıl korumamız gerektiğini, galiba. “Evet, ben bir sokak kızıyım” demenin nerelerden geçilerek dendiğini biliyor, alıyor ve kabul ediyorum. İyi ki varsınız hanımefendi. En çok ihtiyacını duyduğumuz şey bilge bir kadın. Ama bu bilgeliği bir tüy gibi hafif taşıyabilen ve kendinden sonra gelenlere bunun nasıl yapılabileceğini gösteren kaç kadın var sonuçta!"

 



ANARŞİST OLMAYI ONUNLA ÖĞRENDİK



Ceylan Ertem: "Lisedeydim. Bir okul etkinliğinde tüm ahalinin önünde (öğretmenler ve müdür de dahil) bir şarkı söylememi istediler. Son anda onların onayladığı şarkı yerine “Korkum yoktur itlerden, polis koştu peşimden, tütün buldum yerlerden, ben sokak kızıyım” diye çığırarak bu harika Nazan Öncel şarkısını çalmıştım gitarımla. Müdür sinirden küplere binerken ben gülümsüyordum, tüm okul da alkışı kopartıyordu. Anarşist olmayı onun şarkılarından öğrenmiştik. ‘Göç’, ‘Sokak Kızı’ ve ‘Demir Leblebi’ albümleri başucu albümlerimdir, halâ. İyi ki var." 



ACILARA OMUZ SİLKMİŞ ŞARKILAR...



Seray Şahiner: "Nazan Öncel, benim için hep o ‘Gidelim Buralardan’ şarkısının klibinde, şehirde tek başına dolaşan, siyah gitarını çalarken derdinden oynayan kadın. Kına gecelerine gelini ağlatırken söylenen ‘Yüksek Yüksek Tepeler’ türküsüne gönderme yaparak “Beni geçirmeye kardeşim gelmesin, annesinin bir tanesini kimseler üzmesin… Beni geçirmeye yalnızlığım gelsin, ya dönülür ya dönülmez kimse üzülmesin” diyerek bir yerden ayrılırken ağlama ve ille de biriyle gitme durumunu bertaraf ederek yüksek yüksek tepeleri düz etmiştir. Çeyizi bir anlamda, “yükleyin ne varsa gönlüme demlensin”dir. Tam birilerini ardında bırakıp ufukta kaybolacakken dönüp “Ne sandınız?!” diye posta koyar gibi…

Acıları hem göğüslemiş, hem onlara omuz silkmiş şarkılar yaptı. “Ben sokak kızıyım” derken en ufak bir ajitasyon yok. Derman olamıyorsanız, elalemin derdi sizi germesin diyor bir nevi… 96 yılının haziranında; Necmettin Erbakan başbakan olduğu ay çıkardığı ‘Sokak Kızı’ albümündeki ‘Erkekler de Yanar’ şarkısıyla; o muhafazakârlaşma rüzgarının içinde, kadınları kendine “Napcaz şimdi, yatcaz şimdi” diye eşlik ettirmiş kadına selam olsun"



ANNEM OLSA BU KADAR SEVERİM…



Sinem Dönmez: "Sanıyorum 2003’tü. “Nazan Öncel’i, annem olsa bu kadar severim” demiştim, çok kırmızı şarap içmiş ve bütün geceyi kendisini dinleyerek geçirmiştik. Hep siyah boğazlı kazaklar giyerdim. Siyah boğazlı kazak hep kendisini anımsatır bana. 10 yaşlarındayken ‘Sokak Kızı’nı abimin walkman’inde dinlerdim, kendimi bulurdum. ‘Gidelim Buralardan’ ilk çıktğında abime de anneme kızgındım herhalde, şarkının “Annesinin bir tanesini kimseler üzmesin” kısmında boğazımın düğümlenmesi çocukluğuma dair en net hatırladığım şeylerden biri hâlâ. Çok uzun yolculuklar geçirdim sesiyle. Hem şehirde, hem şehirlerden şehirlere. Sabahlara kadar ağladığım akşamlarda sesi hep benimle oldu. Anneme artık kızgın değilim, büyüdüm belki. Öyle helalinden büyük aşk acıları da çekmiyorum. Artık yan yana fotoğraf çektirip keten helvalar yiyeceğimiz aşkların peşindeyim. Ve tüm bunlar olurken yanımda olduğu için Nazan Öncel’e bir kere sarılmak isterim. "



Haberin tamamı için TIKLAYINIZ



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin