Altın Portakal'ın uluslararası jurisi belli oldu

10 Ekim'de başlayacak olan festivalin uluslararası jurisinde hangi isimler görev yapacak?

Google Haberlere Abone ol
Altın Portakal'ın uluslararası jurisi belli oldu

Türkiye Sineması’nın 100. yılınını kutlandığı bu yıl 'Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin dünya ile buluşması açısından çok önem verdiği Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması' jürisinde Türkiye ve dünya sinemasında önemli başarılara imza atmış, bol ödüllüisimler biraraya geliyor.



10-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jürisine, Altın Palmiye ödüllü Jerry Schatzberg başkanlık ediyor.



Jürideki diğer isimler ise şu şekilde:



Yunanistan’ın saygın görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Rusya’nın yerel ve uluslararası alandaki etkin sinema eleştirmeni Andrei Plakhov, 'Muhteşem Yüzyıl dizisi' ile Türkiye’nin dünyaya açılan yüzlerinden oyuncu Halit Ergenç, Polonyalı sinema duayeni Krakow'un adını taşıyan Krakow Film Festivali’nin direktörü Krzysztof Gierat, Ferzan Özpetek filmlerinin yanı sıra çok sayıda başarılı yapımda imzası bulunan İtalyan yapımcı Tilde Corsive, akademisyen kimliği ile de tanınan sinema yazarı ve üç Altın Portakal’lı Mavi Dalga’nın yönetmenlerinden Zeynep Dadak.



Altın Palmiye Ödüllü Fotoğrafçı ve Yönetmen Jüri Başkanı: Jerry Schatzberg



Jerry Schatzberg, yönetmen kimliğinin yanında fotoğrafçılık ve yapımcılık alanında başarılı bir üne sahip. Geride bıraktığımız 30 yılda Bob Dylan’dan Robert Rausctenberg’e pek çok ismi fotoğraflayan Schatzberg, 1970’li yıllarda yükselişe geçen Amerikan bağımsız sinemasının da önde gelen yönetmenlerinden biri oldu. Usta oyuncu Al Pacino’ya, Altın Palmiye adayı The Panic in the Needle Park filmiyle ilk başrolünü veren Schatzberg, 1973 yılında Gene Hackman ve Al Pacino’nun başrollerini paylaştığı Scarecrow filmiyle de Altın Palmiye’yi kucakladı. Sonraki yıllarda Sweet Revenge ve Reunion filmleriyle de Altın Palmiye adayı olan Schatzberg, 1999 yılında İstanbul Film Festivali’nden Yaşam Boyu Onur Ödülü ile ayrıldı ve 2004 yılında Cannes Film Festivali’nin de ana jürisinde  yer aldı.



Yunanistan’ın Avrupa Sinema Dünyasındaki Değeri: Andreas Sinanos



Avrupa Film Akademisi ile Fransız Sinematograflar Derneği üyesi olan Yunanistanlı görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, usta yönetmen Theo Angelopoulos imzalı Sonsuzluk ve Bir Gün, Ulis’in Bakışı, Ağlayan Çayır gibi klasikleşmiş filmlerin görüntü yönetmenliğini üstlendi. Aynı zamanda Selma Bakar, Hiner Saleem gibi yönetmenlerle de birlikte çalışmış olan Sinanos, geçtiğimiz yıl Tayfun Pirselimoğlu’nun son filmi Ben O Değilim’in de sinematografisini üstlenmişti. Blue Blue filmiyle Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından En İyi Sinematografi ödülünün sahibi olan Sinanos, son olarak çekimleri 2014 haziranında başlayan Rüzgarın Hatıraları filminde Özcan Alper ile birlikte çalıştı. 



Türkye Sinemasının Dünyaya Açılan Yüzü: Halit Ergenç



Binbir Gece ve Muhteşem Yüzyıl dizileriyle adını dünyaya duyuran Halit Ergenç, Evita, Kral ve Ben, Hayalet ve Ötekiler gibi pek çok müzikal, opera ve bale çalışmalarıyla da sahne aldı. Türkiye tarihinin önemli bir dönemini anlatan Tolga Örnek imzalı Devrim Arabaları ile Çağan Irmak’ın yönetmenliğini yaptığı Babam ve Oğlum filmlerinde önemli roller üstlenen Ergenç, 2010 yılında çekilen Dersimiz Atatürk’te ise Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırdı. Sinema kariyerinde Acı Aşk, Misafir, Okul, Tramvay ve İlk Aşk gibi birbirinden farklı türlerde filmler de yer alan Ergenç, 2009 yılında Devrim Arabaları ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülü’nü, 2014 yılında da Kanuni Sultan Süleyman rolünü canlandırdığı Muhteşem Yüzyıl dizisiyle, En İyi Erkek Oyuncu dalında Altın Kelebek Ödülleri’ni aldı.



Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu Onursal Başkanı: Andrei Plakhov



2005 yılından 2010 yılına kadar Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu, FIPRESCI Başkanlığı görevini yürüten ve şu an federasyonun Onursal Başkanı olan Rus eleştirmen Andrei Plakhov, halen Rusya’nın etkili gazetelerinden Kommersant Daily’de film eleştirileri kaleme alıyor. Plakhov, Venedik, Berlin, San Sebastian ve Moskova gibi pek çok uluslararası festivalde danışmanlık ve jüri üyesi görevlerini sürdürüyor. Andrei Plakhov, Catherine Deneuve’nun sinema hayatının anlatıldığı From "Les Parapluies de Cherbourg" to "8 femmes” ile Sovyetler Birliği’nin sinema tarihinin yer aldığı The Soviet Cinema kitaplarının da yazarı.



Hayatını Polonya Sinemasına Adamış Bir Film Uzmanı: Krzysztof Gierat



Polonyalı film uzmanı Krzysztof Gierat, 2000 yılından bu yana Krakow Film Festivali’nin direktörlüğünün yürütüyor. Bir dönem Krakow’un yönetiminde de vali vekili olarak söz sahibi olan Krzysztof Gierat, Polonya Devlet Televizyon ve Film Ajansı’nın direktörlüğü görevini de üstlendi. Sayısız film festivali jürisinde üye sıfatı ile yer alan Krzysztof Gierat, aynı zamanda Krakow Film Vakfı’nın kurucusu ve başkanı.



Usta İşi Filmlerin İtalyalı Yapımcısı: Tilde Corsi



Kariyerine 1992 yılında kurduğu R&C Produzioni’de yapımcı olarak başlayan Tilde Corsi, Ferzan Özpetek’in Hamam’dan sonra çektiği tüm filmlerinde Özpetek’in yapımcılığını üstlendi. Avrupa sinemasının bol ödüllü kadın yönetmenlerinden Lucrecia Martel’in La Nina Santa ve Headless Woman filmlerinin yapımcılığını üstlenen Corsi, İtalyan sinemasının ustalarından Marco Ferreri’nin ve bir başka usta yönetmen Amos Gitai’nin Cannes, Berlin ve Venedik’te büyük ödüle aday olmuş filmlerinin de yapımını üstlenmişti. Corsi, iki kez İtalya’nın Oscar’ları sayılan David Di Donatello ödülünün de sahibi oldu. 



Akademisyen, Yönetmen ve Eleştirmen: Zeynep Dadak



2001 yılından bu yana yönetmenlik yapan ve Altyazı Aylık Sinema Dergisi yayın kurulu üyesi olan sinema yazarı Zeynep Dadak, aynı zamanda çeşitli üniversitelerde sinema dersleri veriyor. 2000’li yılların ilk yarısında Çalıştır Saksıyı, Gidiş Geliş Gidiş gibi kısa filmler çeken Dadak, daha sonra Merve Kayan’la birlikte yazıp yönettiği kısa belgesel Bu Sahilde ile aralarında Rotterdam Film Festivali, Sheffield, San Francisco, Jeonju de olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası festivali gezdi. Geçtiğimiz yıl yine Merve Kayan’la birlikte yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi Mavi Dalga Berlin Film Festivali’nin Panaroma bölümüne seçilen Dadak, filmiyle 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden de En İyi İlk Film, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu ödülleriyle ayrıldı.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin