ALTIN KOZA'DA PARA KESİNTİSİNDEN SONRA TRT YAYINI DA KALDIRILDI

Adana Sanat Konseyi Başkanı Haluk Uygur, dün film gösterimleri başlayan 16. Altın Koza Film Festivali'ne Kültür Bakanlığı ödeneğinin yarı yarıya azaltılmasının ardından TRT'nin her yıl gerçekleştirdiği naklen yayından vazgeçmesinin manidar olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ALTIN KOZA'DA PARA KESİNTİSİNDEN SONRA TRT YAYINI DA KALDIRILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2009 yılında Altın Portakal Film Festivali'ne 5 milyon, Altın Koza'ya ise 250 bin TL kaynak aktardığını, bu durumu Türk edebiyatına, kültürüne ve sinemasına dünya çapında isim yetiştiren, kültür ve sanatın beşiği olarak kabul edilen Adana ve Adanalı'ya "üvey evlat muamelesi" yapıldığı şeklinde yorumladıklarını belirten Uygur, şöyle devam etti: "Her geçen yıl azalan yardımlar, galiba önümüzdeki sene sıfır TL'ye düşecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Altın Koza Film Festivali'ne verilen maddi destek her yıl azaldığı gibi, manevi destek ise hiç verilmiyor. Antalya Film Festivali başta olmak üzere, soğan ve sarmısak festivallerine dahi Altın Koza Film Festivali'nden daha fazla önem veriliyor. Ayrıca her yıl Adana Altın Koza Film Festivali'ni ekranlarından tüm dünyaya duyuran devletin televizyonu TRT'nin, bu yıl canlı yayından vazgeçmesi manidardır."


 


Ankara 'adaletli' olsun


Geçen yıl 100 bin kişinin izlediği, bu yıl ise 170 bin kişiye ulaşılmasının hedeflendiği Altın Koza Film Festivali'ne, sanat çevrelerinin itibar göstermesine rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, TRT ve Adana milletvekillerinin sahip çıkmamasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Uygur, açıklamasında şöyle dedi:


"Altın Koza Film Festivali'ne son vermemizi mi istiyorlar? Tüm bu olumsuzluklara rağmen, geçmişte Türk sineması filmlerinin galalarının yapıldığı, yüzlerce yazlık sinemanın bulunduğu, Türk kültür ve sanatına Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Abidin Dino ve Şener Şen gibi onlarca ünlü isim kazandıran Adana, Altın Koza Film Festivali'ni her yıl kapsamını katlayarak sürdürmektedir.


Festivali sadece Adana Büyükşehir Belediyesi'ne yüklemek haksızlıktır. Ankara'nın adaletsiz davranmaktan vazgeçmesini ve çabamıza tüm aydınlar ile duyarlı kesimlerin sahip çıkmasını diliyoruz."


 


12 FİLM YARIŞIYOR


Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda; Pelin Esmer'in "11'e 10 Kala", Cemal Şan'ın "Dilber'in Sekiz Günü", Ümit Ünal'ın "Gölgesizler", Murat Düzgünoğlu'nun "Hayatın Tuzu", Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın "İki Dil Bir Bavul", Aslı Özge'nin "Köprüdekiler", Atalay Taşdiken'in "Momo-Kızkardeşim", Yeşim Ustaoğlu'nun "Pandora'nın Kutusu", Tayfun Pirselimoğlu'nun "Pus", Semih Kaplanoğlu'nun "Süt", Mahmut Fazıl Coşkun'un "Uzak İhtimal" ve Erden Kıral'ın "Vicdan" isimli filmleri yer alıyor.


Festivalde "En İyi Film Ödülü" 250 bin TL, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü 50.000, En İyi Yönetmen Ödülü 50.000 TL, En İyi Senaryo Ödülü 15.000 TL, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü 15.000 TL ve En İyi Müzik Ödülü 15.000 TL olarak belirlendi. Ayrıca festival izleyicilerinin belirleyeceği bir filme, 50.000 TL tutarında Adana İzleyici Jürisi En İyi Film Ödülü verilecek.


Bu yıl ikinci kez düzenlenen "Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması'na, yurtiçinden ve yurtdışından 241 film başvurdu. Öğrenci Filmleri Yarışması'nda ise 37 film yer alıyor.


Onur ödüllerinin bu yılki sahipleri ise yönetmen Ömer Lütfi Akad, oyuncu Filiz Akın, oyuncu Yusuf Sezgin ve müzisyen Cahit Berkay. (Referans)


 


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin