Altın Koza ödülleri için yarış başladı

23. Uluslararası Adana Film Festivali, dün başladı. Festivalin onur ödülleri bu yıl, Osman Şahin ve Ayla Algan ile Murat Soydan’a verilecek.

Google Haberlere Abone ol
Altın Koza ödülleri için yarış başladı

Evrensel'de yer alan habere göre, 23. Uluslararası Adana Film Festivali, dün başladı. 



Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve “Adana” Konulu Senaryo Yarışması ile devam edecek festivalin gösterim bölümünde ise, son bir yıl içinde dünyanın çeşitli festivallerinden ödüller almış seçkin eserlerin Türkiye prömiyerleri, Adana’da yapılacak.  



Sinema dünyasının heyecanla beklediği ve her yıl olduğu gibi yoğun ilgi gören Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film, jüri önüne çıkıyor.  Yarışmanın finalistlerinden Erhan Tuncer’in ilk filmi olan “Ağustos Böcekleri ve Karıncalar”, dünya prömiyerini Adana’da yapacak. Yine bir ilk film olan Mehmet Can Mertoğlu’nun “Albüm”ü ise, 69. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda yarışmış ve ‘Yılın En Yenilikçi Yönetmen Ödülü’nü almıştı. Film, Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında Adana’da yapacak. Kıvanç Sezer’in ilk filmi olan “Babamın Kanatları”, 51. Karlovy Vary Film Festivali Ana Yarışması’nda, Dünya prömiyerini yapmıştı. Film, Türkiye’de ilk defa Adana’da seyirci karşısına çıkacak. Yine yarışmanın finalistlerinden Handan Öztürk’ün “Bana Git De” ve Hiner Saleem’in “Dar Elbise” isimli eserleri, dünya prömiyerlerini yarışma kapsamında yapacaklar. Çağdaş Çağrı’nın ilk filmi olan “Geçmiş”, dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek. Yüksel Aksu tarafından yönetilen “İftarlık Gazoz”, yarışmanın bir diğer finalisti olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Reha Erdem’in, 73. Venedik Film Festivali’nde ‘Ufuklar’ kategorisinde yarışacak filmi “Koca Dünya”, Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında, Adana’da yapacak. Güven Beklen’in yönettiği “Mehmet Salih” isimli ilk filmi, dünya prömiyerini yapacak bir diğer finalist. Çağan Irmak’ın yönettiği “Nadide Hayat” da yarışmanın finalistleri arasında yer alacak. Derviş Zaim’in “Rüya” isimli filmi ise, yine dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek finalistler arasında. Cemil Ağacıkoğlu’nun “Tarla” isimli filmi ise, yine büyük ödül için jüri karşısına çıkacak eserlerden biri olacak.  



Sinema dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı jüride, jüri başkanlığını Ünlü Yönetmen ve Senaryo Yazarı Tayfun Pirselimoğlu yapacak. Ayrıca Jüride Yönetmen Emin Alper, Görüntü Yönetmeni Türksoy Gölebeyi ve Oyuncular Hatice Aslan ile Muhammet Uzuner yer alacak.  



ADANA HİKAYELERİ FÜRUZAN’A EMANET



Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek ‘Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması’na ise, 62 eser başvurdu.



Yarışmasının jürisinde, Yazar, Yönetmen ve Senarist Füruzan jüri başkanı olarak görev yaparken, jürinin diğer üyeleri Yönetmen ve Senarist Biket İlhan, Araştırmacı Yazar ve Orhan Kemal Müzesi Kurucusu Işık Öğütçü, Psikolog ve Yazar Jülide Sevim ile Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’dan oluşacak.



Yarışmada, Orhan Kemal Birincilik, Yaşar Kemal İkincilik ve Muzaffer İzgü Üçüncülük ödülleri verilecek.



Festival’in ‘Dünya Sineması’ bölümünde kaçılmaması gereken filmler, sanatseverlerle buluşacak. Tüm gösterimlerin ücretsiz yapılacağı festivalde sinemaseverler, Ken Loach’un “Ben, Daniel Blake / I, Daniel Blake”, François Ozon’un ilk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapan “Frantz”, Dardenne Biraderler’in Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmi, “Meçhul Kız / La Fille Inconnue”, Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü Bölümü’ne seçilen “Kabakçığın Hayatı / Ma Vie de Courgette”, Rusya sinemasından Kirill Serebrennikov imzalı “Öğrenci / Student”, Viggo Mortensen’in altı çocuğuyla ormanın ortasında alternatif bir hayat kurmasını konu alan “Kaptan Fantastik / Captain Fantastic”,Yönetmenliğini Maren Adenin yaptığı ve Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü alan “Toni Erdmann”, Romanya Yeni Dalgasının Öncü Yönetmeni Cristi Puiu’nun filmi “Sieranevada”, Bogdan Mirica’nın ilk filmi olan “Köpekler / Caini”, Mohammed Diab imzalı  “Çatışma / Esthebak” gibi filmleri izleyebilecek.



KİAROSTAMİ İLE YOLCULUK



Festivalin gösterim bölümünde, temmuz ayında yitirdiğimiz İranlı Ünlü Yönetmen Abbas Kiarostami de, özel bir bölümle anılacak. “Kiarostami İle Yolculuk” başlığı altındaki bölümde, yönetmene 1992 yılında 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde FIBRESCI Ödülü kazandıran “Yakın Plan”,  1994 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığı getiren “Zeytinlikler İçinden”, 1997 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü kazandıran “Kirazın Tadı”,  1999 yılında Venedik Film Festivali’nde Büyük Jüri Özel Ödülü kazandıran  “Rüzgar Bizi Sürükleyecek” ve 2004 yapımı belgeseli olan ve yönetmenin “10” adlı filmini çekerken kullandığı teknikleri konu alan belgeseli “10 Üzerinden On” izleyiciyle buluşacak.



CERVANTES 400 YAŞINDA  



Ünlü İspanyol Yazar Cervantes, ölümünün 400. yılı nedeniyle Festivalde özel bir gösterimle anılacak ve Arthur Hiller’ın müzikal komedisi “Don Kişot (Man of la Mancha)” sinemaseverlerle buluşacak.  



AKAD’IN UNUTULMAZ ÜÇLEMESİ FESTİVALDE



Türk sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olan Ömer Lütfi Akad’ın, ülkemizdeki göç, kentleşme ve kadın sorunların ı ele aldığı unutulmaz üçlemesi “Gelin” (1973), “Düğün” (1974) ve “Diyet” (1975) yine festival kapsamında izleyiciyle buluşacak eserler arasında olacak.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin