AKŞAM GAZETESİ ÖZÜR DİLEDİ

Akşam'da bir süre önce yayınlanan "Böyle eğitimci dünyada yok" başlıklı haber yüzünden özür diledi. Gazete, Ahmetli Gazi İlköğretim Okulu Müdürü Hamide Selvitepeli'nin açıklamasının tam metnini yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
AKŞAM GAZETESİ ÖZÜR DİLEDİ

'Böyle eğitimci dünyada yok' haberine açıklama

19 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan BÖYLE EĞİTİMCİ DÜNYADA YOK başlıklı haberlerinizin; olayın oluşunu ve sonrasını hiçbir şekilde araştırılmadan yazıldığını gördüm. Ne yazık ki sizleri de yetiştiren ve meslek sahibi olmanızı sağlayan kendi öğretmenlerinize de haksızlık yaptığınızı düşünmekteyim.

Olayı doğrularıyla basın ve yayın ahlakına göre yazmak gerekseydi:

23 Eylül 2004 Perşembe günü, eski binamızın ikinci katında yer alan sınıfların 21 camı taşlarla kırılmıştır. 24 Eylül günü okula gelindiğinde sınıflardaki taşları ve kırık camları tespit ettik. Yazıldığı üzere camlar top oynarken kırılmış değildir. Şahsıma emanet edildiğini düşündüğüm eğitim yuvasına yapılan bu nahoş olayın niçin ve kimler tarafından yapıldığının araştırılması için, olayı Emniyete intikal ettirdim. Emniyet mensuplarının ve okulumuzca yapılan araştırmalar sonucunda ikisi lise, üçü ilköğretim öğrencisi; bu beş öğrencinin 23 Eylül akşam üzeri, okulumuz ikinci katındaki sınf camlarını bir tür hedef belirleyip taşlarla kırmışlardır. Bu sonuçlar; olayın araştırılması ve görgü tanıklarının ifadeleriyle ortaya çıkmıştır.

Daha sonra öğrenci velileri araştırılmaya başlanmıştır. Bir veli Ahmetli'de bulunamamıştır. Bir veli davetim üzere okula gelmiş kendilerine durumu ifade ettim. Diğer veliler ise davetime cevap vermemişlerdir. Buna rağmen davette bulunduğum velilerimi bizzat ziyaret ederek kendilerine durumu naklettim. Kamu malına verilen zararın giderilmesini talep ettiğimde, kendileri ilgisiz ve kayıtsız kalmışlardır. Bunun üzerine olayı Emniyete bildirdim. Daha sonra olay kendiliğinden savcılığa intikal etmiştir. 'Öğrencilerin hastanedeki kontrol edilmeleri' olayı bizzat tarafımca istenilen bir durum değil, sadece yasal bir prosedürdür. Ayrıca gazetenizdeki Müdür tatmin olmuyor ısrarıyla savcı dava açtırıyor haberi de doğru olmayıp ben olayı emniyete bildirdikten sonra hukuki prosedür gereği soruşturma benim hiçbir müdahalem olmadan resen emniyetçe savcılığa bildirilmiş ve bu bildirimden sonra savcılık olaya el koyup davayı kendisi açmıştır, dolayısıyla benim kesinlikle haberinizdeki gibi ısrarla savcıya dava açtırmam söz konusu değildir.

Ne acı durumdur ki sizin yayınınızda yukarıda belirttiğim hiç bir detay belirtilmeden taraflı yayın yapılarak olay çarpıtılmış; haberinizdeki gibi hapse attırmak, peşlerini bırakmamak, ısrarla şikayetçi olmak şeklinde bir tavrım olmamıştır. 16 yılı idarecilik olmak üzere toplam 24 yıllık meslek hayatımda bana verilen görevleri layığıyla yapmış, sicili taktirlerle dolu bir eğitimci olduğum halde, gerçeklere tamamen aykırı haberinizle küçük çocuklara karşı bir muhbir, maddi ve manevi cebir, şiddet uygulanmasını sağlayan ve bu yolda uğraş veren bir idareci pozisyonuna sokulmam şahsımı Türkiye çapında yaptığınız yayınla bu şekilde tanıtılmam şeref ve haysiyetime, manevi ve maddi kişiliğime karşı ağır bir saldırı olup zarara uğramama yol açmıştır. Oysa ben sadece ve sadece görevimin gereğini yapıp bana emanet edilen okuluma sahip çıktım. Şahsıma karşı niçin bu şekilde yazıların yayınlandığına anlam verememekteyim. İlimiz içerisinde, hatta Türkiye genelinde yargıya intikal etmiş bir çok benzer olaylar vukuu bulmasına rağmen, hiçbir olay bu denli büyütülüp basın ve yayın organlarında yer almamıştır. Bu olayın direkt şahsım hedef alınarak basında yer alması, görevini yerine getirmeye çalışan bir devlet memurunun haksız yere suçlanması beni derinden üzmüş, insanların gözünde itibar kaybına uğratmıştır. Hepsinden önemlisi haberinizde benim gerek şahsımı, gerekse mesleki kariyerimi hedef alarak sanki öğrenci ve insan psikolojisinden anlamayan bir insan, bir idareci konumuna sokularak kamuoyu önünde küçük düşürülmeye çalışılmam hiçbir yayın ve basın ahlak kuralına uymamakta olup tamamen şahsım hedef alınmıştır. Ayrıca yapılan soruşturmalar neticesinde olayların yukarıda açıkladığım gibi gerçekleştiği ve sizin 1. sayfada manşet, iç sayfada da detaylı olarak verdiğiniz haberin tam olarak gerçekleri yansıtmadığı anlaşılmış olup görevim gereği yetkili birimleri haberdar ettiğim ortaya çıkmış ve bu konuda doğru olanı yaptığım tespit edilmiştir.

Açıkladığım nedenlerle, özel hukuka ilişkin haklarım saklı kalmak üzere işbu düzeltme ve cevap yazısının gazetenizin aynı sayfasında, aynı büyüklükteki harflerle 5187 sayılı Basın Yasasının 14. maddesi gereği yayınlanmasını talep ederim.

Hamide Selvitepeli / Ahmetli Gazi İlköğretim Okulu Müdürü

Akşam

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin