AKŞAM GAZETESİ KÖŞE YAZARI TUĞÇE TATARİ'YE BASIN KONSEYİ'NDEN UYARI

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Güntır Uluslararası Taşımacılık İnşaat Turizm A.Ş adına Av. M. Yavuz Nacar’ın şikayeti üzerine Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya ve Akşam Gazetesi Köşe Yazarı Tuğçe Tatari ile ilgili başvurusunu inceleyerek, şu kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol
AKŞAM GAZETESİ KÖŞE YAZARI TUĞÇE TATARİ'YE BASIN KONSEYİ'NDEN UYARI

KARAR                                                


ŞİKAYETÇİ                          :  Güntır
Uluslararası Taşımacılık İnşaat Turizm A.Ş
adına Av. M. Yavuz Nacar
 
ŞİKAYET EDİLEN      :  Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya ve Akşam Gazetesi Köşe Yazarı Tuğçe Tatari 


ŞİKAYET KONUSU    : Şikayetçi başvurusunda, 7 Aralık 2008 tarihli Akşam Gazetesinde Kamçı adlı köşede Tuğçe Tatar imzalı yazıda, “hiçbir belge ve görgüye dayanmadan sadece bir arkadaşının anlattığı şekilde, kulaktan dolma bilgilerle şirketimizin sahip olduğu OTTOMAN PALACE isimli Kongre Merkezi ve Termal Tesis olan otelimiz hakkında iftira ve aşağılayıcı nitelikte beyanlarda bulunarak ticari itibarımızı zedelemiştir. Tüm Türkiye’de olduğu gibi otelimizde de bir bütün olan termal komplekslerden, ancak bikini, normal mayo, kapalı mayo gibi tüm mayo türleri giyilerek faydalanmak mecburidir. Termal kompleks olan otelimizi, kadınlar hamamı tabiriyle aşağılayıcı biçimde nitelendirmiş ve haşema satmak istediğimiz iftirasını yapıştırmıştır. Tüm bu aşağılayıcı ifadelerini “gün geçtikçe gerilemek diye buna derim” diyerek sonlandırmış ve otelimizin sadece belli bir zümreye hizmet verdiğini ima ederek ticari itibarımızı zedelemiştir. Otelimizde tanga bikini de dahil olmak üzere her çeşit mayo türüyle hizmet verilmekte”  olduğunu ifade etmiştir. 


Şikayetçi, Basın Meslek İlkelerinin; “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4., “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz.” şeklindeki 6. maddelerini, ihlal ettiğini öne sürerek gerekli işlemin yapılmasını istemektedir. 


ŞİKAYET EDİLENİN YANITI: Akşam Gazetesi  gönderilen mektuba yanıt vermemiştir.


DEĞERLENDİRME VE SONUÇ : 04 Şubat 2009 günlü toplantısında dosyayı inceleyen Basın Konseyi Yüksek Kurulu, şikayete konu yazının hiçbir araştırma yapılmadan, şikayetçi kuruluşa sorulmadan kaleme alındığı için kullanılan bazı deyim ve cümlelerin “kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü” olması nedeniyle şikayetçi kuruluşun “ticari itibarını zedeleyici” yayın yapıldığı kararına varmıştır. BKYK, bu gerekçelerle Yazar Tuğçe Tatari’nin 4. ve 6 maddeler nedeniyle “uyarılmasına” Genel yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya’nın ise şikayetçinin iddiası ile “tekzip ve herhangi bir çözüm göstermemesi nedeniyle 16. maddeyi ihlal ettiği gerekçesi ile oyçokluğuyla “uyarılmasına”  karar verilmiştir.


(Karar No:2009/005-006)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin