'Akıllı telefonlar festival cüzdanı oldu'

Festivallerde fiziki parayı ortadan kaldıran yeni nesil ödeme yöntemi EventPayPro'nun yaratıcıları, Medyatava'dan Canan Kaya'nın sorularını yanıtladı...

Google Haberlere Abone ol
'Akıllı telefonlar festival cüzdanı oldu'

Dünyada yaygın olarak kullanılan cüzdansız festival deneyimi, Positive A Digital Approach sayesinde Türkiye'deki festivalseverlerin hizmetine sunuldu. Genç girişimciler Caner Istı ve Eren Dedeoğlu'nun geliştirdiği EventPayPro ile uzun kuyruklar, jeton taşıma ve cüzdan kaybetme gibi dertler tarihe karışıyor. Peki bu sihirli uygulama nasıl çalışıyor, katılımcılara ve festival sahiplerine hangi avantajlar sunuyor?



Türkiye'nin ilk ve tek yeni nesil ödeme yöntemi EvetPayPro'nun yaratıcıları Caner Istı ve Eren Dedeoğlu, Medyatava'ya anlattı...



 



Canan Kaya / Medyatava



canankaya@medyatava.com



 



'Akıllı telefonlar festival cüzdanı oldu'*Caner Istı - Eren Dedeoğlu



Katılımcılara cüzdansız festival deneyimi sunan EventPayPro nasıl bir uygulama? Fikir nasıl ortaya çıktı?



Eren Dedeoğlu: Dünyada festivallerde para kullanılmaması (cashless) hızla yayılan bir trend. Festival alanında müzik ve etkinliklerin dışında yeme-içme ve alışveriş alanları da deneyimin bir parçası. Yavaş çalışan kredi kartı ile ödeme sistemleri, para üstü hazırlanırken kaybedilen süre ve dolayısıyla uzayıp giden sıralarda geçen zamanlar, katılımcıların festivalden alacakları keyfi düşürüyor. Üstüne üstlük cebinde para taşıma veya festival alanına getirdiği nakit veya kartlarının güvenliği de ayrıca huzursuzluk kaynağı olabiliyor. Biz de bu sorunları çözebilmek amacıyla cüzdansız festival (cashless festival) trendinin Türkiye’deki ilk uygulaması olarak EventPayPro’yu geliştirdik ve ilk defa 2018 yılındaki festivallerde kullanılmaya başladı.



Caner Istı: EventPayPro; cüzdansız festival deneyimi ile festivallerde para taşıma derdini, kredi kartından 4 kat hızlı alt yapısı sayesinde Hızlı & Öde geç sistemi ile ödeme kuyruklarını ortadan kaldırıyor. Katılımcılarına kesintisiz bir festival deneyimi, organizatör ve tedarikçi firmalarına da operasyonlarında karlı ve fark yaratan avantajlar sunuyor.



Sunduğu avantajlar neler, neleri kolaylaştırıyor?



E.D: EventPayPro ile festival katılımcılarının ceplerindeki telefonlar artık festival cüzdanları oldu. Cüzdan taşımakla uğraşmayan katılımcılar, alışverişlerini cep telefonları, QR kodlu alışveriş kartları veya akıllı NFC bilekliklerine tanımlanan yüksek teknolojili sistem sayesinde çok kolay ve hızlı yapabiliyor.



Öncelikli olarak her festival için festival kimliğine özel olarak ücretsiz mobil uygulama hazırlıyoruz. Mobil uygulamayı indiren katılımcılar, mobil uygulama üzerinden kredi kartları ile online hesaplarına para yüklüyorlar ve satış noktalarında uygulama içindeki kişiye özel QR kodlarını göstererek ödemelerini yapıyorlar. İşlem bu kadar basit. 



Katılımcılar artık festival alanında para üstünü veya kredi kartının işlem süresini beklemeden festivalin her anını keyifle yaşarken, bir yandan da harcamalarını anlık olarak kontrol edebiliyorlar.



'Akıllı telefonlar festival cüzdanı oldu' - Resim : 2



C.I: Ayrıca akıllı telefon kullanmak istemeyenler veya nakit para yüklemek isteyenler için de kasa noktalarında festivale özel olarak hazırlanmış alışveriş kartlarını alıp para yükleyebiliyorlar. Her bir karta özel QR kodu bulunan alışveriş kartlarındaki harcamayı mobil uygulama üzerinden de takip edebiliyorlar. En güzel özelliklerden bir tanesi de festival sonunda yükledikleri paradan artan bakiyelerinin iadesini alabiliyorlar.



Dünyadaki örneklerine paralel olarak NFC bileklik teknolojisini de kullanıyoruz. Katılımcılar bilekliklerini cüzdan olarak da kullanabiliyorlar. Suya dayanıklı bileklikler sayesinde deniz keyfini bölmeden alışveriş yapabiliyorlar.



EventPayPro’nun festival katılımcılarına sağladığı faydaları 10 ana başlıkta özetlemek isteriz.



"ÖDEME SIRALARI OLUŞMAZ"



EventPayPro sayesinde fiş veya jeton almak için ayrıca bir kuyruğa girmeye gerek kalmıyor. Katılımcılar uygulamalarından mobil cüzdanlarına kendileri para yükleyebiliyorlar. Sahada ödeme işlemi kredi kartından 4 kat daha hızlı çalışıyor. Nakit ödemedeki para üstü değişiminden ise kat ve kat hızlı.



"FESTİVALİN HER ŞEYİ TEK BİR YERDE O DA CEBİNDE"



Her festivale özel mobil uygulama hazırlıyoruz. Festivaldeki tüm alışverişler için katılımcılar bu uygulamayı kullanıyor. Yemek ve içecek satış noktalarından, erken ve hızlı giriş fırsatına; vale otopark hizmetinden, atölyelere kadar bilet alım ile başlayan tüm festival işlemleri için sadece mobil uygulamayı indirmeleri yeterli oluyor.



"ALIŞVERİŞ KARTI VEYA BİLEKLİK İLE KULLANMAK DA MÜMKÜN"



Alışverişler için Mobil uygulamanın yanında alışveriş kartı ve bileklik de kullanılabiliyor. Alışveriş kartı ve bileklere para yüklenebiliyor, tüm festival alanlarında kullanılıyor ve harcamalarını mobil uygulamalarından takip edebiliyorlar. Üstelik NFC bilekleriyle denize de girebiliyorlar.



"GÜVENLİ" 



Dijital festival cüzdanı sayesinde cüzdan düşürme ya da para çaldırma riski sıfıra iniyor. Katılımcılar artık yanlarında getirdikleri parayı hesaplarına yüklüyorlar ve çadırlarında, kaldıkları yerde ve festival alanlarında güvenliği dert etmek zorunda kalmıyorlar.



"KALAN PARA OTOMATİK İADE EDİLİR"



Festival sonunda katılımcıların kalan bakiyeleri iade ediliyor. Fiş sisteminin aksine harcamadıkları paralar boşa gitmiyor.



"ORANTISIZ FİYATLARA SON"



Satıcılar fiş veya jeton sistemindeki gibi fiyatlarını 5’in katları ile belirlemek zorunda olmadığı için katlı fiyatların getirdiği orantısız fiyatlarla alışveriş yapmak zorunda kalmıyorlar.



"SİPARİŞİN SANA GELİR, ALANDA YERİNİ KAYBETMEZSİN"



Katılımcılar, gezici satış noktaları ile alışverişlerini bulundukları yerde yapabiliyorlar. Böylece konser alanındaki yerlerini kaybetmiyorlar.



"SÜRPRİZ TEKLİFLER"



Festival yönetimi EventPayPro sayesinde hem kişiye özel hem de festival genelinde teklifler / kampanyalar sunabiliyor. Katılımcılar bu kampanyalardan her an haberdar olabiliyorlar.



"HARCAMALAR KİŞİNİN KONTROLÜNDE"



Şeffaflık özelliği sayesinde kullanıcılar tüm harcamalarını detaylı bir liste şeklinde görebiliyorlar.



"FAVORİ KONSERİNİ KAÇIRMAZ"



 Mobil uygulamadaki festival programı ile konserleri anlık olarak takip etme olanağı yakalayan katılımcılar, gitmek istedikleri etkinlikleri favorilerine ekleyebiliyor ve sahne zamanı geldiğinde gelen bildirimlerle bekledikleri etkinlikleri kaçırmıyorlar.



İlk kullanıldığı günden bu yana nasıl geri dönüşler aldınız?



E.D: İlk kullanıldığı günden bu yana biz de sahada hem destek oluyoruz hem de kullanıcıları gözlemliyoruz. Sürekli olumlu yorumlar aldık. Katılımcılar fiş veya jeton için sıra ayrıca beklemeden cüzdanlarına para yükleyebildiklerini öğrenince sistemi çok sevdiler. Ayrıca fiyatlar fiş sistemindeki gibi 5’in katları şeklinde olmak zorunda olmayınca yani suya veya çaya 5TL vermek zorunda olmayınca hem bundan mutlu olduklarını hem de daha fazla alışveriş yaptıklarını söylediler. Ama en önemlisi cüzdan veya para taşımak zorunda kalmamak, özellikle kamplı festivallerde nakit para / kredi kartı getirmek zorunda olmamak onları gerçekten rahatlattı.



C.I: Bunun yanında işletmelerde işlemlerin 4 kat hızlanmasından ve sıra beklenmemesinden dolayı satışların artmasından çok memnun oldular. Tüm alışverişler tek sistemde olduğu için personel kaynaklı kaçakları da sıfırlamış olmaları, her gece minimum 1 saat fiş / jeton saymakla uğraşmaktan kurtulmaları ve kampanyalarını anında katılımcılara duyurabilmeleri gibi hayat kurtaran özelliklerini çok sevdiler. Yer aldıkları her festivalde bu sistemin kullanılmasını istediler.



'Akıllı telefonlar festival cüzdanı oldu' - Resim : 3



Yalnızca festivallerde mi kullanılıyor?



E.D: Hayır, sadece festivallerde kullanılmıyor. Eğlence dünyasının birçok alanında kullanılabiliyor. Özellikle plajlar; bileklik, alışveriş kartı ve mobil uygulama ile ödeme için çok uygun alanlar. Yeni geliştirdiğimiz NFC bileklik özelliği ile misafirler bilekliğine para yükleyerek başka hiçbir şeye ihtiyacı olmadan bütün gününü geçirebilirler. Üstelik su geçirmeyen bu bileklileri suya girerken de çıkarmak zorunda değiller. Bakiye bittiğinde ise kasalara bile gitmeden mobil uygulama üzerinden bakiye yükleyebilirler.



C.I: Bunun yanında performans sahneleri, gece mekanları için de çok uygun. Mekan versiyonunda ayrıca misafirler mekana özel hazırladığımız uygulama üzerinden siparişlerini öderken aynı zamanda puan da kazanıp daha sonra indirimli olarak yeni siparişlerini ödeyebiliyorlar.



2 yıl içerisinde ne gibi yenilikler geldi?



E.D: 15 yıldır tüm sektörlerin öncü markalarına dijital çözümler sunan bir ekip olarak festivallerdeki tüm süreçleri de A’dan Z’ye dijitalleştirdik ve her geçen gün ihtiyaçlar doğrultusunda yenilikleri de ürüne ekledik.



2018 ortasında ilk kez görücüye çıktığımızda, festival programının ve bilgilerinin olduğu markalı festival uygulaması, tüm festival satışlarında kullanılabilen festival cüzdanı, online para yükleme, nakit para yükleme, QR kodlu alışveriş kartı sistemi, satıcıların kullandığı QR kod okuyuculu POS uygulamasını içeriyordu. Bu sene ise festival bileti satışı, kapı bileti satışı, kapı kontrol sistemleri, odaya sipariş, erken giriş, ödemeli-hızlı-giriş, otopark rezervasyonu, CRM analizleri, programlanabilir push mesajlar ve en heyecan veren geliştirmelerden biri olarak NFC bileklik ve bileklikle ödeme özelliklerini sisteme ekledik. Her geçen gün aldığımız geri bildirimler doğrultusunda geliştirmelerimize devam ediyoruz ve eksiksiz bir etkinlik süiti oluşturma vizyonumuz doğrultusunda ürünümüzü geliştirmeye devam ediyoruz.



Firmalar neden tercih ediyor?



C.I: Festival sahiplerine sağladığı faydaları ise 10 ana başlıkta şöyle özetleyebilirim:



"MARKAYA ÖZEL ÜCRETSİZ UYGULAMA"



Festival markasının kimliği ile tasarlanmış iOS ve Android uygulamasını festival sahibine ücretsiz olarak sunuyoruz. Ücretsiz mobil uygulama festival markalarını 100binlerce TL yatırımdan kurtarıyor. Türkiye’nin en yetenekli kullanıcı deneyimi tasarımcıları tarafından tasarlanan mobil uygulama üzerinden konser detayları, yeme, içme noktalarının tanıtımı, bilet satışı ve adres tarifi v.b. gibi festival sürecine ait tüm bilgiler katılımcılar ile paylaşılabiliyor.



"SATIŞLARDA VE GELİRLERDE BÜYÜK ARTIŞ"



Sıra beklemek istemediği için alışveriş yapmayan kullanıcıların festivale büyük kaybı oluyor. Hızlı ödeme sistemi ile %30’un üzerinde alışveriş cirosunda artış sağlanabiliyor. Festival’e daha fazla gelir elde etme imkanı sunuluyor.



"TÜM NOKTALARIN ÇÖZÜMÜ TEK BİR UYGULAMADA"



Yiyecek ve içecek standlarındaki satışlar, bilet sistemi, kapı girişi, atölye veya ürün satışları tek bir uygulamada yapılabiliyor.



"GÜNCEL SATIŞ TAKİBİ VE ŞEFFALIK"



Ciro ve tüm satışların bilgileri ve kasa noktaları detaylı olarak anında güncel bir şekilde markanın takibinde oluyor. Festival ekonomisinin en ince ayrıntısına kadar hakim olabiliyorlar. 



"KAÇAKLARA VE KAYIPLARA SON"



Festival satıcılarının en büyük problemlerinden olan insan kaynaklı kötü niyetli kaçak ve kayıplar ortadan kalkıyor. Tüm satış işlemleri dijital olarak kayıtlı olup anlık olarak raporlanıyor. Kayıp, sahte ve tekrar kullanıma giren fişlerden kaynaklanan kaçaklar engellenmiş oluyor.



"ANINDA MUTABAKAT ve VADESİZ ÖDEME"



Uzayan mutabakat süreleri anlık satış bilgisi sayesinde artık tarih oldu. Festivaldeki satıcılar ile mutabakatını aldığı rapor ile anında yapabiliyorlar. Üstelik festival bitimi ile tüm ödemeler festival sahibinin belirttiği hesaba gönderiliyor.



"KATILIMCILARINI BİREBİR TANIMA FIRSATI"



CRM & izinli katılımcı bilgileri ile festival markası artık katılımcılarını tanıyor. Ayrıca sistem içindeki mobil push / SMS gönderme araçları gibi iletişim yöntemleri ile doğru ve hedefli iletişim yapabiliyorlar. 



"GEZİCİ SATIŞ İMKANI"



Taşınabilir satıcı uygulaması sayesinde, satıcılar sadece standlarda satış yapmak zorun değiller. Konser alanı, kapı, deneyim alanları veya gezen satış personelleri ile festivalin her noktasında satış yapabiliyorlar.



'Akıllı telefonlar festival cüzdanı oldu' - Resim : 4



"YENİ NESİL PAZARLAMA KANALI"



Festival için hazırlanan mobil uygulama festival markası için çok etkili bir reklam ve iletişim kanalı yaratıyor. Özellikle sponsor markalar için yepyeni bir mecra yaratılmış oluyor.



"EKİP YEMEKLERİ KONTROL ALTINDA"



Festival boyunca çalışan onlarca kişinin personel yemeklerini fişlerle, masraf formları ile yönetmek takibi karıştırıyor ve zorlaştırıyordu. Birçok faydanın yanında EventPayPro ekip yemek masraflarını tek noktadan, kayıt altında ve düzenli bir şekilde yönetilmesini de sağlıyor, operasyonel yükü azaltıyor.



Yurt dışında da örnekleri var mı?



E.D: Dünyada kullanımı hızla artan cüzdansız (cashless) festival uygulamaları Tomorrowland, Sziget, Coachella gibi festivallerde yüzbinlerce katılımcı tarafından kullanılıyor. Hem katılımcıları hem de festival sahipleri bu sistemlerden çok mutlu. Cüzdansız festivaller önümüzdeki yıllarda dünyada çok daha hızlı yayılacak. Türkiye’de de ilk defa EventPayPro ile cüzdansız festival deneyimini festivallerle buluşturduk. Hedefimiz elbette ülkemiz pazarında tüm festivallerde edindiğimiz deneyim ile dünya pazarında da EventPayPro’nun yer edinmesini sağlamak.



Bu yıl hangi festivallerde olacaksınız?



E.D: EventpayPro olarak 2019 senesi festivalleri ile sahada çalışmalara başladık. Nisan ayında 3 festival ile sezonu açtık. Önümüzdeki aylarda da toplamda 14 festivalde daha EventPayPro olarak festivallere özelleştirilmiş uygulamalarımız ile sahada olacağız.



 



 


Etiketler festival
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin