Akıllı telefonlar depremi algılayabilecek

Akıllı telefonlar da depremi, sallanma şiddetini algılayarak bir sismometre görevi görebilecek.

Google Haberlere Abone ol
Akıllı telefonlar depremi algılayabilecek

CNN Türk'te yer alan habere göre, California Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacıların geçen hafta Google Play Store’da kullanıcılara sunduğu MyShake, telefondaki ivmeölçeri kullanarak lokasyonunu belirleme esnasında ne kadar sallanma olduğunu algılayabilecek.



Bu uygulama sayesinde telefonlar algıladıkları sarsılmayı merkeze yolluyor. Yeterli sayıda telefon tarafından sarsılma algısı merkeze ulaştığında bilgisayarlar tarafından deprem olup olmadığı ve depremin şiddeti belirleniyor. Bunun yanı sıra, yeteri kadar insan uygulamayı indirdiği takdirde, erken uyarıcı olarak da kullanılabiliyor.



Uygulama günlük hayatta oluşan, insanların kalabalık olarak bulunduğu maç, konser gibi alanlarda meydana gelen fiziksel sarsılmalarla deprem sinyalleri arasındaki farkı da ayırt edebiliyor. Yapılan testler MyShake ölçümlerinin %93 oranında hatasız sonuç verdiğini gösteriyor.



Berkeley Üniversitesinin çalışmalarında yer alan ve BBC'ya konuşan Profesör Profesör Richard Allen'a göre, eğer gerekli önlemler alınırsa, uygulama sayesinde depremin zararlarının yarıya düşürülebilir.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin