ADI VATAN HAİNLERİ LİSTESİNDE OLAN ORAL ÇALIŞLAR İSYAN ETTİ: BU LİSTELERİ YAPANLAR KOMPLOCULUKTAN ARTIK VAZGEÇSİNLER!

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Oral Çalışlar, "Vatan haini, AB yanlısı ve Mandacı" listesinde adının geçmesini doğal karşıladığını yazdı. Çalışlar, Cumhuriyet'teki köşesinde, "Ancak bu listeyi hazırlayanlar artık ortaya çıksın ve karanlık tezgahları kurmaktan vazgeçsinler" dedi.

Google Haberlere Abone ol
ADI VATAN HAİNLERİ LİSTESİNDE OLAN ORAL ÇALIŞLAR İSYAN ETTİ: BU LİSTELERİ YAPANLAR KOMPLOCULUKTAN ARTIK VAZGEÇSİNLER!

Şu Liste Meselesi...

ORAL ÇALIŞLAR - CUMHURİYET





Bir süredir bazı köşe yazarları bir listeden söz ediyorlardı. Bu liste bir gazeteciler listesiydi. Kim ya da hangi kurum tarafından hazırlandığı tam olarak belirtilmiyordu. Bu liste bir ''hainler'' listesi olarak anılıyordu. Bazı köşe yazarları bu listenin bildiğimiz ''fişleme'' mantığının bir sonucu olduğunu, listede 25 kişinin yer aldığını yazmışlardı. Merak edip de hiçbirine bu listede kimler var diye sormadım.



Emre Aköz dün Sabah gazetesindeki köşesinde bu listeyi yayımlamasaydı, isimlerden yine de haberim olmayacaktı. Listede adımı görünce bu yazıyı yazmaya karar verdim. Emre Aköz'ün aktardığına göre 25 kişilik gazeteci listesi, listeyi yapanlar tarafından şöyle tanımlanıyordu: ''Atatürk ve TSK düşmanı, İkinci Cumhuriyetçi, Manda Cephesi.''



Söz konusu listedeki isimlerin belli olmasından sonra bazı yayın organları beni arayıp konuyu değerlendirmemi istediler. Onlara şu cevabı verdim: ''Bu tür listelerde ismim ilk kez yer almıyor. 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerinden sonra, mahkemeye gelen istihbarat raporlarında hakkımda çok ağır ifadeler kullanılıyordu. Zaten ben iflah olmaz bir muhalif olarak 7 yılımı hapiste geçirdim. Benim açımdan sürpriz olan bir durum olduğunu söyleyemem. Bu tür listelerin devlet içindeki bazı güçler tarafından hâlâ aynı anlayışla hazırlanıyor olması, utanç verici. Bu kafalardan hâlâ kurtulamadığımızı görerek üzülüyorum.''



****



25 kişilik listeyi kendimce değerlendirmeye çalışıyorum. Bu liste içinde eski bir dışişleri bakanı, eski bir büyükelçi de yer alıyor. Listede üç gazetenin genel yayın yönetmeni, bir TV kanalının genel yayın müdürü, tanınmış köşe yazarları bulunuyor. Bütün bu isimleri düşman listesine koyanların ruh halini az çok biliyorum. Bu listedeki insanların değişik dünya görüşlerine sahip olduğu da bir gerçek.



Peki bu listeyi hazırlayanlar ne yapmak istiyorlar? Bir korku egemenliği mi yaratmak istiyorlar? Diyelim ki, bu gazetecilerin görüşleri kendilerine göre yanlış. Olabilir. Bu kadar insanın hepsinin devletin içindeki bazı güçler gibi düşünmeleri mümkün mü? Suçlamalardan birisi de ''Atatürk ve TSK düşmanlığı'' . Atatürk sevgisini kim nerede nasıl hesaplıyor ve belirliyor? Atatürk gibi büyük bir devrimcinin, tabulara meydan okuyabilmiş bir önderin acaba en çok kim düşmanı olabilir? Kurulu düzeni savunarak yapılan Atatürkçülüğün adı bir zamanlar ''gardırop Atatürkçülüğü'' ydü. Hainleri belirleyen bu yeni Atatürkçülüğe ne demeli?



Adımın listede olmasını doğal karşılıyorum. Doğal olmayan bu düzenin en sağlam temsilcilerinin bile artık bazı çevreler tarafından düşman sayılmasıdır. İş bir anlamda çığırından çıkmıştır.



Bu listeleri yapanlar ortaya çıksınlar ve karanlık köşelerde tezgâhlar hazırlamak yerine açıkça düşündüklerini söylesinler. Andıç günlerini unutmadık. Onların hesabı bile sorulmadı. Bazı insanlarımız o listeler yüzünden ölümden döndüler. Gazeteciler işlerini kaybettiler. Fakat bir türlü devlet içinde bu tür listeleri yapanların şerrinden de kurtulamadık.



Bu listede adı geçen insanların birçoğu farklı farklı görüşlere sahipler. Herkesin görüşü kendini bağlar. Onlar ne düşündüklerini toplumun gözü önünde açıklıyorlar. Bu görüşleri değerlendirmek kamuoyunun işi. Birileri ellerindeki güçlere dayanarak bu insanlara gizli gizli sıfatlar takmaya hak sahibi değildir.



****



Düzen karşıtı olmanın doğal sonucu bu tür listelerin içinde yer almak. Devir değişiyor, hedefler değişiyor, düzen karşıtlarına duyulan öfke ve komplocu anlayış değişmiyor. Bundan üzüntü duyuyor muyum? Evet duyuyorum. Bu ülkedeki etkili ve yetkili çevrelerin hâlâ değişmediğini görerek üzülüyorum.



Türkiye'nin bu listelerin yapılmadığı bir ülkeye dönüşmesini diliyorum. Sıfatlar takarak değil, birbirimizi düşman görmeden ve anlamaya çalışarak fikirlerimizi söyleyelim. Hayal belki ama böyle istiyorum...

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin