'9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri' sahiplerini buldu

9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Gala’da sahiplerini buldu.

Google Haberlere Abone ol
'9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri' sahiplerini buldu

Üç ayrı kategorinin yer aldığı ödüllerde; Ulusal Profesyonel kategoride En İyi Film Ödülü’nü “Yüzleşme” adlı belgesel filmi, Ulusal Öğrenci kategorisinde En İyi Film Ödülü’nü “Kırmızı” isimli belgesel, Uluslararası kategoride ise En İyi Film Ödülü’nü “Komünyon” isimli belgesel aldı.



2009 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’ne bu yıl, Dominik Cumhuriyeti’nden Rusya’ya, Mısır’dan Çin Halk Cumhuriyeti’ne, Kanada’dan Japonya’ya 78 ülkeden 677 başvuru yapıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucu 36 film finale kamaya hak kazandı. 11-15 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen etkinliklerde TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası tarafından 4 meydanda 4 konser verildi. Finalist filmlerin yanı sıra Özel Seçki ve Panorama bölümleriyle de “Göç ve Ayrımcılık” üzerine özel konulu filmler 7 ayrı salonda ücretsiz olarak izleyici ile buluştu.



Ödül alan filmler 15 Mayıs Pazartesi, saat 19.30 da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Özel Gala programında ilan edildi. Basın, sanat ve sinema dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı Gala programı TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın müzik dinletisi ile başladı. Ödül alan yönetmenler gecede büyük sevinç yaşadı.



Uluslararası Kategori En iyi Film Ödülü: Komünyon



Uluslararası Kategori’de finale kalan 12 film, dünyaca ünlü yönetmenlerden oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucu En iyi Film Ödülü’ne “Komünyon” layık görüldü. Ödül, Başbakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından takdim edildi. Yönetmeni tebrik eden Kurtulmuş, "Bu belgeseller vasıtasıyla hem ulusal hem de uluslararası alanda çok sayıda yönetmeni, çok sayıda filmcinin bu yarışmaya katılmasını sağladılar. Özellikle Türkiye'de çok sayıda üniversite öğrencisi arkadaşlarımız da burada, bu yarışmalara katılarak mesleklerinde başarılı olmanın ilk adımlarını attılar." dedi. Uluslararası Kategori’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü “Suriye’de Doğdular” isimli belgeselin, Üçüncülük Ödülü ise Van Gogh’unun oldu.



Ulusal Profesyonel Film Kategorisi En İyi Film Ödülü: Yüzleşme



Ulusal Profesyonel Kategori’de 10 finalist film arasından yapılan seçimde; En iyi Film Ödülü’nü “Yüzleşme” adlı belgesel aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ödülü “Rüyada Uyanmak”, Üçüncülük Ödülü ise “Genç Pehlivanlar” adlı belgeselin oldu.



Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi En iyi Film Ödülü: Kırmızı



Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi’nde 14 film arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi İstanbul Üniversitesi Ödülü “Bulutların Ardında” belgesel filmine layık görüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü’nü “İsterdim” belgesel filmi, En İyi Film Ödülü’nü ise



“Kırmızı” belgesel filmi aldı.



Proje Destek Ödülleri



Mevcut yarışma kategorilerinin yanı sıra bu yıl ilk kez başlatılan “Proje Destek” yarışması ile yerli belgeselcilere yeni bir destek alanı oluşturulması amaçlandı. Düzenlenen Proje Destek



Yarışması ile fikir aşamasındaki iki belgesel film projesine 35’er bin lira ödül verilmesine karar verildi. Proje desteğine layık görülen filmler, “T’ariz: Dişe Diş Göze Göz” ve “Mezarlık Çalgıcıları” oldu.



9. ULUSLARARASI TRT BELGESEL ÖDÜLLERİ SONUÇLANDI



Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi



En İyi Film Ödülü:



Kırmızı



Yönetmen: Abdurrahman DEMİR



T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü:



İsterdim



Yönetmen : Hasan ERDOĞMUŞ



İstanbul Üniversitesi Ödülü :



Bulutların Ardında



Yönetmen : Fatih ERTEKİN



Ulusal Profesyonel Kategori



En İyi Film Ödülü:



Yüzleşme



Yönetmen: Nejla DEMİRCİ



T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Ödülü:



Rüyada Uyanmak



Yönetmen: Münir Alper DOĞAN



Üçüncülük Ödülü:



Genç Pehlivanlar



Yönetmen: Mete Gümürhan



Uluslararası Kategori



En İyi Film Ödülü:



Komünyon



Yönetmen: Anna ZAMECKA



T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Ödülü:



Suriye’de Doğdular



Yönetmen: Hernan ZIN



Üçüncülük Ödülü:



Çin’in Van Gogh’ları



Yönetmenler: Haibo Yu ve Kiki Tianqi Yu



Proje Destek Ödülü



“T’ariz: Dişe Diş Göze Göz” adlı projesiyle Sezer AĞGEZ



Proje Destek Ödülü



“Mezarlık Çalgıcıları” adlı projesiyle Mehmet İsmail ÇEÇEN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin