3 gazeteciye 'terör propagandası' davası!

Başsavcılık, şehit savcı Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları yayımlayan 3 gazetenin sorumlu müdürleri hakkında 7,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Google Haberlere Abone ol
3 gazeteciye 'terör propagandası' davası!

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları yayımlayan 3 gazetenin sorumlu müdürleri hakkında, 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 



İstanbul Adalet Sarayı'nda, DHKP-C'li teröristler tarafından şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alındığı ve terör örgütüne ait flamaların bulunduğu fotoğrafları yayımladığı gerekçesiyle Hürriyet, Yeniçağ ve Dokuz Sütun gazetelerinin sorumlu müdürleri hakkında, müşteki Abdülkadir Uslu tarafından suç duyurusunda bulunuldu. 



Suç duyurusunu değerlendiren basın suçlarından sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Parlakkılıç, suça konu haber yazılarının "gerçeklik, güncellik, kamu yararı, toplumsal ilgi, konuyla ifade arasında düşünsel bağlılık koşullarının varlığı, haberin objektif olması, belli kişileri açıkça hedef almaması, ifade özgürlüğü, kanaat sahibi olma özgürlüğü ile haber, görüş ve düşünce açıklaması" niteliğinde olduğu gerekçesiyle şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 



Müşteki Abdülkadir Uslu, Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak, söz konusu karara itiraz etti. 



İtirazı değerlendiren Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği, gazetede yer alan fotoğraflar ve haberin niteliği göz önüne alınarak, delillerin takdirinin mahkemeye ait olduğunu ve dava açılması gerekirken kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen karar usul ve yasaya aykırı olduğundan itirazın kabulünü kararlaştırdı. 



Hakimlik, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı kaldırarak, dosyayı basın suçlarından sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Mustafa Gökay'a gönderdi. 



Savcı Gökay tarafından hazırlanan iddianamede, Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü İzzet Doğan, Yeniçağ Gazetesi Sorumlu Müdürü Yusuf Timuçin Mert, Dokuz Sütun Gazetesi Sorumlu Müdürü Azize Şenbülbül şüpheli sıfatıyla, Abdülkadir Uslu ise müşteki olarak yer aldı. 



İstanbul Adalet Sarayı'nda odasında 31 Mart 2015'te teröristlerce rehin alınan ve şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin görüntülerin Hürriyet, Yeniçağ ve Dokuz Sütun gazetelerinde 1 Nisan'da manşette yer aldığı kaydedilen iddianamede, basın yayın organlarındaki haber ve fotoğraflar nedeniyle müştekinin suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı. 



Uslu'nun şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şahsında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hedef alındığını, devlet otoritesi ile saygınlığını zayıflatma, tahkir amacı taşındığını, aynı zamanda da örgütün propagandasının yapılarak, örgütün tehdit ve korkutucu gücünün etkinleştirildiğini ve söz konusu basın yayın organlarının terör örgütünün propagandasını yaptığını savunduğu belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi: 



''Yapılan itiraz üzerine Bakırköy 2. Sulh Hakimliğinin kararıyla gazetelerde yer alan görüntülerin ve haberlerin niteliği göz önüne alındığında delillerin takdirinin mahkemeye ait olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararının kaldırıldığı ve kararın kesin olması nedeniyle dava açma zaruretinin hasıl olduğu, şüphelilerin sorumlu yazı işleri müdürü oldukları gazetelerde yayınlanan görüntü ve haberlerin atılı suçun unsurlarını taşıdığı anlaşılmıştır.'' 



İddianamede, Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü  İzzet Doğan, Yeniçağ Gazetesi Sorumlu Müdürü Yusuf Timuçin Mert ve Dokuz Sütun Gazetesi Sorumlu Müdürü Azize Şenbülbül hakkında, ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan ayrı ayrı 7,5 yıla kadar hapis cezası istendi. 



Davanın görülmesine ilerleyen günlerde Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde başlanacak. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin