2500 yıl öncesinden bugüne! Erkek egemen toplumun vahşi yüzüne böyle seslendiler...

Aisykhylos’un 2 bin 500 yıl önce yazdığı ve bugüne kadar dünyanın dört bir yanında seyircilerle buluşan ‘Yakaranlar’, DasDas'ta sahnelendi.

Google Haberlere Abone ol
2500 yıl öncesinden bugüne! Erkek egemen toplumun vahşi yüzüne böyle seslendiler...

Zorla evlendirilmeye çalışılan 50 cesur kadının Mısır’dan Yunanistan’a kaçışını ve yeni bir yurt edinme mücadelesini anlatan "Yakaranlar" oyununun rejisörleri Didem Balçın, Mert Fırat ve Volkan Yosunlu ile oyuncu Şeyma Gökçe Cengiz, Sözcü gazetesinden Sercan Meriç'in sorularını yanıtladı.



İşte, o röportaj:



"Yakaranlar projesini yapmaya nasıl karar verdiniz?



Mert Fırat: ‘Yakaranlar'ı aslında DasDas Tiyatro'da sahnelemeyi uzun süredir düşünüyorduk. Aynı zamanda arkadaşım olan ve DasDas'ın da İngiltere temsilcisi John Mitchell, bana bu oyunu bahsettikten sonra ‘Yakaran Kadınlar' adıyla oyunu sahneye koyan İngiliz ekiple tanıştık ve bizi İrlanda'ya davet ettiler. Oyunu orada seyretme şansımız oldu. ‘Yakaranlar', 2 bin 500 yıl önce bu topraklarda yazılmış ancak hikaye açısından hiçbir belli toprağa ait olmayan; tüm dünyayı kapsayan evrensel bir metin. Bu nedenle de DasDas Tiyatro'da bu oyunu sahnelemeyi çok arzu ettik ve 8 Mart'ta da prömiyerini gerçekleştirdik. Mart ayı oyunlarımız da şu an kapalı gişe.



2 bin 500 yıl önce yazılan bir oyunun bugün de bu kadar güncel olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 



Didem Balçın: Bir kadın hikayesi gibi gözükse de aslında Aiskhylos'un kaleme aldığı bu oyunun konusunun bu denli evrensel ve güncelliğini koruması bizim için en önemli faktördü. Bakıldığında geçmişte sadece ‘üçüncü sayfa haberi’ olarak gördüğümüz istenmeyen evlilikler, şiddete maruz kalan kadınlar bugün en büyük sorunlardan biri. Ve ‘Yakaranlar' da bu kadınların başlı başına bir seslenişi olduğu için güncelliğini koruyor. Keşke yitirmiş olsaydı güncelliğini ama maalesef ortadaki acı gerçek bu."



Röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN...


Etiketler dasdas tiyatro
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin